woensdag 26 oktober 2011

Gamen? Heb ik niets mee ...

Op 11 Oktober 2011 ging Van safe zone naar real life van filmmaker Phocas Kroon in première tijdens een symposium over het begeleiden van gamende jongeren met autisme. Frank, een van de geïnterviewden, heeft de diagnose autisme. Het is een korte documentaire waarvoor Herm Kisjes en Erno Mijland vier gamers interviewden over de plek die het gamen in hun leven inneemt en heeft ingenomen. Bond, Mike, Frank en Bart vertellen hoe ze kennis maakten met de wereld van het gamen, hoe ze er in hun jonge jaren mee omgingen en hoe dat nu is. Ook vertellen ze hoe ouders jonge gamers zouden moeten opvoeden. Kisjes en Mijland schreven ook It’s all in the games. Dit boek heeft twee voorkanten: Gamen is geweldig en Gamen geeft problemen en belicht dus de voordelen (ook voor het onderwijs!) en de nadelen van gamen. Je kunt het lenen in de Mediatheek.


De feiten: Zo'n 1,5 procent van de jongeren tussen 13 en 16 jaar in Nederland zegt dat ze verslaafd zijn aan online gamen. Dat zijn 12.000 kinderen. De verslaafde jongeren zijn gemiddeld bijna acht uur per dag online aan het gamen. Over dit onderzoek van Tony van Rooij blogde ik al in juni 2011. Bijna alle jongeren (97%) tussen 12 en 17 spelen games (It’s all in the games, p.7). Als volwassenen van nu de jongeren van nu willen begrijpen, begeleiden en opvoeden, dan is kennis en begrip van de wereld van het gamen een absolute voorwaarde. Voor diegenen die na het zien van de film denken: waar gaat dit over? Op het weblog Beter Gamen vind je een begrippenlijst. Op dit weblog van de makers van film en boek vind je ook handige downloads als suggesties voor een gesprek over gamen en een vragenlijst problemen bij gamen

Naast It’s all in the games heeft de Mediatheek ook te leen van Martine Delfos, Let’s game en van Jeroen Lemmens, Gameverslaving. En heel interessant, er zijn ook verschillende jaarwerkstukken over het onderwerp te vinden in de Mediatheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten