donderdag 22 december 2011

Social Media-regels

Onlangs werd op Scholieren.com het forum Sociale media en school afgesloten. Het LAKS en Scholieren.com organiseerden dit debat om antwoorden op vragen rond het gebruik van social media op school te krijgen, om meningen uit te wisselen en ideeën te delen. Met behulp van de input van leerlingen gaat het LAKS een richtlijn sociale media op school schrijven. Die zal begin volgend jaar worden aangeboden aan de minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt. Vier hoofdgasten verdedigen op het forum een stelling, dat zijn: Lisette van Vliet (redacteur 1V Jongerenpanel - EenVandaag), Danny Mekic' (jonge ondernemer en ict-jurist),Remco Pijpers (directeur stichting Mijn Kind Online) en Chanine Drijver (voorzitter van het LAKS). 
De stellingen waren: 

  • Openbaar bedreigen van leraren op 't internet moet hard worden afgestraft door school.
  • Mentoren en leraren moeten zich niet mengen in je privéleven op sociale media.
  • De leraar van de toekomst kan alleen nog functioneren als hij sociale media begrijpt
  • De discussie over sociale media op school is te negatief, moderne technieken zullen het onderwijs juist op een hoger niveau brengen

Ook Een Vandaag besteedde aandacht aan social media op school. Ruim een op de vier scholieren heeft via sociale media (Hyves, Twitter en Facebook) contact met hun docenten. In iets meer dan de helft van de gevallen worden er naast schoolzaken ook privézaken besproken. Zes op de tien scholieren vindt dat er regels moeten komen over wat docenten wel en niet op social media tegen hun leerlingen mogen zeggen. Voor de leerlingen zelf hoeven er geen regels te komen over wat ze via sociale media over hun docenten zeggen, vindt de meerderheid (63%). Een op de vier (24%) kent een geval waarbij een docent is uitgescholden via social media; 43 procent van de leerlingen meent dat je dit niet serieus moet nemen. Dat blijkt uit het onderzoek van Scholieren.com en het 1Vandaag Jongerenpanel van televisieprogramma EenVandaag, onder ruim 1600 scholieren. Een reportage over een school die wél al regels heeft opgesteld over social mediagebruik, en docenten die worden geconfronteerd met de tweets van hun leerlingen:

sitestat 

De Volkskrant nam over de maatregelen die scholen in de VS hebben genomen een artikel van de New York Times over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten