dinsdag 10 april 2012

Een krant maken, maar dan anders

Met Scoop.it! kun je informatie verzamelen over een bepaald onderwerp in de vorm van een krantenpagina of nieuwsbrief. Je kunt dit nieuws van derden verzamelen op het internet, bewerken en publiceren, maar je kunt ook zelf content (tekst, afbeeldingen) toevoegen. Het oogt zeer professioneel. Na gratis registratie voor een Scoop.it! free account kun je tot vijf ‘topics’ (onderwerpen of thema’s) aanmaken.
Als je je niet wilt registreren kun je ook gewoon zoeken in de enorme hoeveelheid Scoop.it! pagina’s op internet. Iedere nieuwsbrief krijgt namelijk een eigen url. Typ het onderwerp waarover je informatie wil, ga dan naar ‘Geavanceerd zoeken’ in Google, typ bij site of domein ‘scoop.it’ en je vindt een keur aan nieuwsbrieven. In eerder blogs hebben we screencasting besproken. Screencasting for online learning is een goed voorbeeld van hoe zo’n magazine eruit kan zien. Je hebt pagina’s voor Digitaal Onderwijsnieuws, kinderen en internet, etcetera. Je kunt ook reageren op een onderwerp zonder je eerst te registreren en je kunt - net zoals bij dit blog - de Scoop.it! pagina volgen.

Maar goed, nu gaan we zelf aan de slag en daarvoor moet je je dus wel registreren. Wanneer je een nieuw topic aanmaakt, selecteert Scoop.it! op basis van de trefwoorden een aantal bronnen waaronder Twitter, Youtube, etcetera. Als ‘curator’ kies jij zelf de belangrijkste bronnen om in de gaten te houden. Vanuit die bronnen selecteer je artikelen die je wilt opnemen in je magazine. Er wordt dus eerst gezocht in welke bronnen jouw zoekwoorden voorbij komen. Behalve de inhoud die automatisch wordt aangeboden, kun je ook zelf artikelen met afbeeldingen plaatsen. Via sociale netwerken, nieuwsbrieven en al surfend op het internet ontdek je natuurlijk regelmatig interessante links. Je kunt deze bij je favorieten plaatsen maar je kunt deze als je een scoop.it! pagina hebt over dit onderwerp ook “scoopen” met Scoop.it! in je menubalk. Verder kun je de berichten rangschikken op je pagina: zo bepaal je zelf de volgorde. Oudere berichten verdwijnen niet, maar blijven beschikbaar op vervoIgpagina’s. Door berichten te ‘taggen’ (trefwoorden toevoegen) kunnen deze makkelijker terug gevonden worden. Je kunt jouw nieuwsbrief ook delen met een specifieke groep, dus je klas bijvoorbeeld. En dat maakt het bijzonder geschikt voor het onderwijs. Hoe het allemaal werkt hoef je verder niet uit te zoeken, Herman van Schie maakte een handleiding specifiek voor het onderwijs. Download hier zijn lesbrief:  : "Zo maak je een nieuwsbrief met Scoop-it!".

Er is ook een YouTube kanaal met uitleg en Engelstalige tutorials:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten