dinsdag 22 mei 2012

Het digibord, maar dan anders

Wij hebben op onze school digiborden die werken met ActivInspire software. ActivInspire is bordafhankelijke software gekoppeld aan onze Activ digiborden. De software is op zich prima, jammer is dat je gemaakte notities of lessen in ActivInspire (zogeheten Flipcharts) alleen op een ander Activbord kunt gebruiken en dus moeilijker met collega’s kan uitwisselen. Als je je les wilt doorsturen naar je leerlingen moeten zij of een Flipchartreader hebben geïnstalleerd of je moet de les eerst voor hen converteren naar PDF. Is er een oplossing? Er ontbreekt helaas nog steeds een goede, platformonafhankelijke standaard bij digiborden. Ook de uitgeverijen leveren nog specifieke bordsoftware bij hun methoden en de verschillende merken touchscreens zijn ook weer voorzien van eigen softwarepakketten. Het maakt het allemaal voor docenten niet makkelijker, want elke software heeft ook weer zijn specifieke kenmerken en het duurt lang om de software goed te beheersen. Wizteach is weliswaar bordonafhankelijke software, maar specifiek voor rekenen en wiskunde. Er bestaat dus wel speciale software die geschikt is voor meerdere borden, zoals ook Notate-it en Easyteach., maar die zijn ook niet kosteloos en er is geen garantie dat deze software in de komende jaren doorontwikkeld wordt.

Er zijn echter andere oplossingen. Je hebt eigenlijk betaalde software (zie boven), gratis programma’s (bijvoorbeeld Iumi en Uniboard) en gratis online software. Als je het bord eigenlijk gewoon wilt gebruiken om een les uit te schrijven voor de klas voldoet eigenlijk het digibord van Schoolbordportaal, Dabbleboard of Scriblink. Deze online tools zijn zeer gebruikersvriendelijk en kennen weinig toeters en bellen. Wil je toch je krijttekeningen blijven aanbieden, dan kan dat met Odosketch. Bijkomend voordeel hiervan: je longen blijven verschoond van krijtstof. Prowise is ook een gratis online tool als je tenminste niet meer dan 5 lessen wilt opslaan en niet met meerdere gebruikers wilt werken. In deze gevallen moet je ook voor Prowise gaan betalen. Het programma biedt wel wat extra gereedschappen voor vooral het basisonderwijs, maar ook voor het voortgezet onderwijs zijn er tools.

Kennisnet wijst op een heel goed alternatief dat eigenlijk bijna in ieders bezit is (behalve bij Mac/iPad-bezitters): OneNote, onderdeel van Office 2007 en hoger. Wij kunnen op onze school OneNote helaas niet gebruiken met het gemak waarmee we binnen Google-apps werken en delen. Wij maken immers geen gebruik van Windows Sharepoint en kunnen daardoor OneNote dus niet gezamenlijk in de ‘Cloud’ gebruiken. Het document bevindt zich binnen het netwerk op school in jouw map en thuis alleen op jouw computer of in jouw Windows-cloud. 




Ik wil het hier toch als belangrijk alternatief noemen, zeker nu we onlangs zijn overgegaan op Office 2007. OneNote is een digitaal notitieblok. Een soort combinatie van een post-it en de achterkant van een envelop om lekker op te krabbelen. Het is zowel met toetsenbord/muis als met pen of vinger te gebruiken. Je maakt net zo makkelijk tekstuele aantekeningen als krabbels. Daarnaast kun je allerlei bronnen invoegen. Je kunt allerlei knipsels, plaatjes en zelfs filmpjes verzamelen in OneNote. Het programma heeft een handige functie om een deel van het scherm als plaatje in te voegen. Je kunt ook vanuit andere programma’s of vanaf internet zaken in OneNote plakken. Het maken van een filmpje of geluidsopname kost maar een paar muisklikken. Het notitieblok is eigenlijk multi-mediaal. Als je het dan toch gebruikt binnen de ActivInspire software dan kun je binnen ActivInspire kiezen voor “Annoteren op bureaublad” zodat je in je presentatie kunt omlijnen, onderstrepen etcetera. 



Tot slot: Overzichten van kenmerken, functies en eigenschappen van bordsoftware vind je hier en hier. Kennisnet heeft ook een hele themasite over digiborden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten