dinsdag 5 juni 2012

Over grafieken, data en Infographics

Data en visualisering van data zijn hot. Interactieve kaarten (bv. buienradar) en (interactieve) grafieken zijn onder meer het resultaat. In zogenaamde Infographics worden data gevisualiseerd als een combinatie van tekst en beeld. Infographics zijn er in de vorm van een kaart, grafiek, instructieve tekening of een interactieve applicatie. In Infographics maak je data begrijpelijk. We hebben het hier al eerder over datajournalistiek gehad als een nieuwe vorm van kennisoverdracht. Ook in het onderwijs bieden Infographics natuurlijk mogelijkheden om onze kennis te vergroten. Dat kan door gebruik te maken van bestaande Infographics op het digibord  (voorbeelden zoeken in Google-afbeeldingen), maar de leerlingen kunnen natuurlijk in een les ook zelf iets maken. Dat kan heel simpel: Mijngrafiek en Grafiektool zijn Nederlandstalige online tools om grafieken te maken (Bron: Manssen). Voor diegenen onder ons die zweren bij PowerPoint zou je gebruik kunnen maken van Oomfo voor PowerPoint (gratis download). Voor Google-apps gebruik je Gadgets. De input kan overal vandaan komen, bijvoorbeeld uit een eigen onderzoekje, maar met Google Public Data kun je je eigen grafieken maken met publieke (overheids)data, evenals met Statline. Met Google Trends en Google Insights kun je zelf onderzoek doen naar zoektermen.

Gegevens van een onderzoek of database zien er altijd uit als ellenlange tabellen die vaak onmogelijk zijn om per stuk te bekijken. Om de boodschap eenvoudig en aantrekkelijk over te brengen, worden deze gegevens dus omgevormd tot visueel aantrekkelijk grafieken of illustraties.Dat kun je zo groot maken als je zelf wilt. Een leerling kan een betrekkelijk kort onderzoek visualiseren met bovengenoemde software, maar de professionele journalistiek is op zoek naar open (overheids)data om die te visualiseren. Een beweging als Hack de Overheid probeert de overheid te bewegen om meer data openbaar te maken. De overheid heeft een plaats waar de open datasets te vinden zijn en ook het Cbs maakte data openbaar. Van deze datasets kun je zeker zijn, deze zijn betrouwbaar. Je vindt ook veel data op bijvoorbeeld ManyEyes , Visual.ly of Venngage en kunt deze op aantrekkelijke wijze visualiseren. Pas wel op, want elk gebruiker kan hier ook zelf zijn data uploaden, dus betrouwbaarheid is een issue. Voordeel is wel dat je natuurlijk als gebruiker ook zelf data kunt uploaden (lesopdracht) om vervolgens te visualiseren. 




Inleidingen op de werkwijze achter Infographics vind je hier en hier. Een belangrijke Scoop.it op dit gebied is van André Manssen.

De Universiteit van Tilburg begint dit jaar met een Engelstalige mastertrack waarin onderzoeksjournalistiek met data centraal staat. Het is een aanvulling van de pre-mastertrack Data Journalism die vorig jaar van start ging. Het zou natuurlijk mooi zijn als onze leerlingen nu al aan opdrachten uit dit boeiende vakgebied kunnen werken.

Lees ook: Datajournalistiek als bron voor het onderwijs, Regiohack: legale datajournalistiek, Google Insights en artikelen over Statline.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten