dinsdag 18 december 2012

Kunstmatige intelligentie. Moeten we ons zorgen maken?

George Dyson, wetenschapshistoricus, voorziet in onderstaande video dat computers belangrijker zullen worden dan mensen. Moeten we ons daar zorgen over maken en … hoe begon het allemaal ook weer? De Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) stond in 1937 met zijn artikel On computable numbers aan de wieg van de computer. Hij beschreef hierin het principe van een machine die elk vraagstuk zou moeten kunnen oplossen, de Turing Machine. Dit denkbeeldig apparaat zou bestaan uit een lees- en schrijfkop, heen en weer bewegend over een oneindige rij symbolen. Hij is daarmee de grondlegger van de informatica en de kunstmatige intelligentie. Hij ontwikkelde in de jaren ’30 met de Turing Machine het concept van de moderne computer en was eind jaren ’40 betrokken bij de realisatie daarvan. Daarbij stelde hij in de Turingtest als eerste de vraag of machines als mensen kunnen denken. Turing voorspelde toen ook dat de computer over veertig jaar in bijna elk huishouden zou zijn doorgedrongen.



Vooruitkijkend - met Turing in het achterhoofd - is de vraag welke rol de computer over veertig jaar in onze samenleving gaat spelen. De contouren van de toekomst zijn al zichtbaar in cloud computing. Nu gebruiken wij als mensen de informatie die op het web beschikbaar is, maar als computers zelfstandig die informatie kunnen verwerken kun je al de informatie op het web als een wereldomspannend brein zien. En bij robots, die elkaar taal leren, blijken evolutionaire principes net zo belangrijk als bij ons mensen. Maar ook in het domein van de creativiteit, een nog altijd puur menselijke eigenschap is de computer inmiddels zo ver ontwikkeld dat zij zonder programma samen met de mens muziek kan maken.

De Turingtest is een - nog nooit geslaagde -test voor computers. Je moet je voorstellen dat jij thuis zit te chatten en denkt dat je een heel leuk gesprekje hebt met iemand, terwijl er eigenlijk een computer aan de andere kant zit. Als je het verschil niet meer kan merken, is de computer geslaagd voor de Turingtest. Is dit zo raar? Waarom zouden jouw gedachten en alles wat zich af speelt in je hoofd niet ook in nullen en enen gevat kunnen worden? 

Aan de universiteit van Cambridge maken wetenschappers zich zorgen over de ontwikkelingen in onder meer kunstmatige intelligentie. Om die reden wordt overwogen om een centrum te openen voor onderzoek naar gevaren voor het menselijk bestaan. In een recent artikel schreven de oprichters onder meer: “The concern is that by creating computers that are as intelligent as humans (at least domains that matter to technological progress), we risk yielding control over the planet to intelligences that are simply indifferent to us, and to things that we consider valuable – things such as life and a sustainable environment.” en: “Once we put such a future on the agenda we can begin some serious research about ways to ensure out-sourcing intelligence to machines would be safe and beneficial, from our point of view.”

Misschien iets om over na te denken na een overvloedige kerstmaaltijd? 

Zie over dit onderwerp ook: David J. Chalmers en Jaan Tallinn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten