woensdag 13 februari 2013

Lesidee: leerlingen kijken in hun brein

Het brein is hot. Door onderzoek wordt steeds duidelijker hoe ons brein zich ontwikkelt en hoe het functioneert. Technologische ontwikkelingen als fMRI scans hebben deuren geopend naar nieuwe kennis en nieuwe vragen, waardoor het onderzoeksterrein wel omschreven wordt als de meest dynamische hoek van de wetenschap. Neurokids verkent de wereld van het brein, neuronen en zintuigen. Hersenen, neuronen, zien en andere zintuigen worden behandeld evenals leren en geheugen. Het geheugen wordt op de proef gesteld bij allerlei illusies die de leerling op de site kan zien en ervaren. Neurokids is een initiatief van Sarita Dev & Maurits Kelder. De site is geïnspireerd op de Amerikaanse site Neuroscience for Kids. De leerling kan er spellen spelen en experimententen uitvoeren, die de werking van het brein verduidelijken. Hoe kan het bijvoorbeeld dat je neus soms wel een meter lang lijkt? Of dat het lijkt of je een gat in je hand hebt? Onder het tabblad Verken wordt de werking van de hersenen uitgelegd.

Waarom doen we wat we doen? Wat is een gedachte? Hoe werkt ons brein? In de serie 'Het Brein' brengt Fast Facts neurowetenschappelijk onderzoek samen. Fast Facts is een productiebedrijf, dat actuele wetenschap zichtbaar en toegankelijk maakt. Eveline Crone, Hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, doet bijvoorbeeld onderzoek naar de ontwikkelingen in het brein van kinderen en adolescenten om hun gedrag te verklaren, en waarom dit anders is dan van een klein kind of volwassene. 




De 1,5 kilo wegende roze/grijze massa, die je hersenen zijn, bepaalt hoe je denkt, voelt en reageert. Maar hoe werkt je brein, wat zijn de functies ervan en wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Dat is de inleiding van een les Kijk in je Brein, ook een initiatief van Eveline Crone. Het Brain & Development Lab biedt op deze site lesmateriaal aan bedoeld om leerlingen bewust te maken van het gegeven dat de hersenen van belang zijn bij alles wat ze denken en doen. De lesbrieven bevatten achtergrondinformatie, klassikale vragen, denkoefeningen, opdrachten, afbeeldingen en filmfragmenten.

Drie lessen voor bovenbouw havo/vwo bij het Cahier Brein in Beeld van stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij vind je op de site van De Praktijk. Aan de hand van het jonge brein, het puberbrein en het oude brein kijken leerlingen naar de ontwikkeling en werking van de hersenen. Ze maken kennis met hersenonderzoek aan de hand van moderne beeldvormende technieken zoals MRI en PET. Twee technieken die worden gebruikt om plaatjes van de hersenen en andere delen van het lichaam te maken. De leerlingen testen hun eigen hersenen en schrijven een onderzoeksvoorstel voor hersenonderzoek naar verliefdheid. Het Cahier is te vinden in de Mediatheek, maar downloaden vanaf de site kan ook. Voor de docentenhandleiding moet je je even registreren.

De Maakbare Mens vzw is een socioculturele beweging in België die het brede publiek informeert over biomedische ontwikkelingen en de maatschappelijke vragen die eruit voortvloeien. Over het brein is hier goede achtergrondinformatie te downloaden.
Op mijn Delicouspagina vind je ook nog een verwijzing naar het Engelstalige The Brain from Top to Bottom en in de Mediatheek is veel literatuur te vinden over het (puber)brein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten