dinsdag 16 april 2013

Chrome extensies

Jullie weten hopelijk dat Google-apps (vszutphen) beter werkt in Google Chrome. Het is dan ook van belang dat je jezelf aanleert om apps niet in Internet Explorer op te starten. Als je dan toch eenmaal gewend bent om in te loggen en te werken met Chrome zou je deze browser met wat handige extensies kunnen uitbreiden. Die verschijnen dan boven in de balk, rechts naast het webadres. 
Awesome Screenshot bijvoorbeeld maakt het maken en bewaren van een screenshot heel simpel. Nadat je de extensie via de chrome-webstore hebt toegevoegd aan je balk, klik je op het icoon. Er verschijnt een pop-up waarmee je het zichtbare gedeelte, de hele webpagina of een te selecteren gedeelte kunt bewaren. Vervolgens kun je aantekeningen, pijlen en markeringen toevoegen of gedeeltes omcirkelen. Als je klaar bent kun je de bewerkte pagina printen of opslaan als png. Heel handig. De extensie werkt samen met bookmarktool Diigo (niet verplicht), zodat je ook online je bookmarks kunt opslaan en delen. 
Met Tab Menu kun je in een oogopslag alle open tabbladen zien. Op een gegeven moment zijn de tabbladen in Chrome zo klein geworden, dat je niet meer kunt zien welke website of document of mail nu in welk tabblad geopend is. Als je klikt op Tab Menu zijn alle geopende websites eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Je kunt via dit menu de tabs sluiten, ze verslepen en er is zelfs een zoekfunctie ingebouwd.
Met Ginger kun je in gmail je Engelse tekst corrigeren. Ginger suggereert een mogelijke correctie die je kunt accepteren of niet. Als je Ginger downloadt op je pc doet het programma het ook in Word. Let wel op: Ginger is als je in Chrome en Word werkt altijd opdringerig aanwezig, dus de extensie suggereert ook alternatieven als je een Nederlandse email schrijft of ergens anders mee bezig bent. Of dat altijd zo prettig is, moet je zelf beslissen.
Wil je een artikel van bijvoorbeeld nu.nl zonder reclame en met webadres uitprinten dan zet je Clearly als extensie in je Chrome-balk. Clearly werkt het best als je een Evernote account hebt, dan kun je ook aantekeningen toevoegen en het artikel in Evernote bewaren. Evernote is (gratis) software waarmee je gemakkelijk informatie kunt bewaren, ordenen en vindbaar maken. Als scholier kun je Evernote gebruiken als je werkt aan je eindwerkstuk. Vind je bijvoorbeeld materiaal op internet, dan onthoudt Evernote automatisch het internetadres. Je bronmateriaal (denk hierbij aan : internetpagina’s, afbeeldingen, pdf-bestanden, kopieën, handgeschreven notities (Evernote zet dit digitaal over) …) is in Evernote gemakkelijk toegankelijk : het zit allemaal in één tool en is op trefwoord doorzoekbaar. Maar goed, printen zonder franje met Clearly is op zich al handig en daarvoor heb je geen Evernote account nodig.
Image Downloader scheidt afbeeldingen van de tekst zodat je direct (meerdere) afbeeldingen kunt downloaden en opslaan.

Tot slot: Select and Speak is voor leerlingen met dyslexie handig als je tekst op een website wilt laten voorlezen. Websites bieden helaas nog niet niet altijd de mogelijkheid om de tekst te horen. Bij Select and Speak is ook de Nederlandse stem heel acceptabel. Je kunt de extensie zo instellen dat hij automatisch de juiste taal selecteert. De tool werkt helaas niet in Google Drive!

Kijk ook eens in de chrome webstore onder onderwijs. Je kunt in principe al die apps toevoegen aan Chrome. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten