dinsdag 17 december 2013

De Virtual Training Suite

Intute is niet meer. Ik denk overigens niet dat één van jullie daar wakker van heeft gelegen de afgelopen twee jaar, maar toch. Intute herbergde onder meer een wetenschappelijke portal op onderwerp, een zogenaamde onderwerpgids. In 2011 kwam de site in financiële problemen en kwam het project van een groot aantal informatieprofessionals en bibliothecarissen van verschillende Britse universiteiten in zwaar weer. Sindsdien is de site niet meer bijgewerkt en medio 2014 gaat hij waarschijnlijk uit de lucht. Er wordt over gedacht om de onderwerpgids openbaar te maken op Delicious, maar daarover is tot op heden nog geen besluit genomen. De laatste blogpost van Intute dateert van augustus 2011:

“Thanks to all of the staff that created Intute, to all of the cataloguers that added content to the site, and to the 1000s of people that suggested sites to us over the years.”

Waarom dan toch aandacht voor deze site? Behalve dat de site een belangrijke onderwerpsportal was, gevuld door professionals, vond je hier ook ongeveer 60 virtuele internettrainingen (Visual Training Suite) gerangschikt per vak. De Virtual Training Suite is vanaf augustus 2011 in handen van Tutorpro. Deze tutorials kun je dus op een nieuw internetadres in elk geval nog steeds volgen.
Na een inleiding over de vaardigheden die (academisch) onderzoek vereisen, worden - voor elk vak - zeer bruikbare internetbronnen gegeven en worden zaken als primaire en secundaire bronnen behandeld. De trainingen zijn gericht op studenten in het Hoger Onderwijs die onderzoek willen doen, maar zijn ook prima te gebruiken door leerlingen van het voortgezet onderwijs. 

Hoofdpagina van de site.
De trainingen zijn per vak opgezet (van A-Z) om studenten de mogelijkheden van vrije (wetenschappelijke) internetbronnen en internetvaardigheden te onderwijzen. 

“University students sometimes fail assignments or get poor marks because they rely too heavily on search engines or social media for their research and miss key academic sources, or because they do not evaluate the information they find online and cite inappropriate sources. Don't fall into these traps!” Met deze waarschuwing start elk tutorial.

Altijd belangrijk in je zoekproces: Baseer je op onderzoek uit het verleden (boeken, rapporten, etcetera). Dat betekent uitdrukkelijk niet dat de eerste tien hits van Google een samenvatting zijn van bestaand onderzoek. Gebruik vooral ook de databases die je eigen school virtueel aanbiedt. Onze school heeft ook een groot aantal abonnementen op databanken, die alleen op school zijn te raadplegen. Gebruik deze ook. Als je vooral naar wetenschappelijke artikelen zoekt gebruik je niet de gewone Google Search, maar Google Scholar. Betrek bij je onderzoek de professionele organisaties die onderdeel zijn van je onderzoek. Social Media kun je prima gebruiken, voor veel onderwerpen zijn goede podia te vinden waar online gediscussieerd wordt. Die moet je dan wel eerst opzoeken.

Je vindt op de site van de Virtual Trainig Suite ook links naar enkele trainingen in samenwerking met JISC Digital Media. Je leert daar professioneel zoeken naar beeld en geluid op het internet. Ook vind je hier de Engelstalige Internet Detective, waar je online research kunt leren.

Tot slot: Ook Nederlandse Hoge Scholen en Universiteiten hebben links en cursussen voor internetresearch. Minder praktisch vakgericht, maar een uitstekende pagina over alle ins en outs van professioneel zoeken is van de Haagse Hogeschool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten