dinsdag 7 januari 2014

Een emotioneel 2014

Het wordt een emotioneel jaar, is mij verteld. Eén van de trends voor 2014 is dat jongeren steeds meer behoefte lijken te hebben aan het delen van emoties op bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Woorden en letters drukken niet niet meer voldoende uit wat de bijbehorende stemming en emotie is. Deze voorspelling wordt gedaan door YoungWorks dat elk jaar de jongerentrends publiceert. Het lijkt een juiste voorspelling, want op je status op Facebook kun je sinds kort je stemming of emotie weergeven door middel van een emoticon. Door toevoeging van zo’n emoticon benadruk je jouw stemming en toon je jouw zelfbewustzijn, eigenzinnigheid en authenticiteit. En dat worden belangrijke zaken in 2014.

Behalve duimpjes en emoticons als een weergave van jouw stemming gaan de mobiele devices/apparaten emotie ook steeds beter herkennen.Je kunt tegenwoordig emoties van grote groepen mensen koppelen aan sociale media. We maken bijvoorbeeld via onze smartphone foto’s van elkaar op een evenement, die worden doorgestuurd naar een speciale server die dan weer uitleest wat de algehele stemming is. Data en locatie worden samengevoegd en via de app op je smartphone kun je zo dus zien waar het leuk is en waar je maar beter weg kan blijven.
Het “uitlezen” van gezichtsuitdrukkingen door een apparaat is inmiddels vergevorderd. De FaceReader van het bedrijf Noldus is in staat om vele gezichtsuitdrukkingen te analyseren. De tool herkent namelijk een aantal specifieke eigenschappen van gezichten en drukt deze uit in bijvoorbeeld: happy, sad of disgusted.



Stemmingen kunnen ook nog op andere wijze worden gemeten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Gemeentebuzz. De GemeenteBuzz heeft als doel gemeenten een beeld te geven van de omvang en inhoud van het gesprek dat burgers over hen voeren op sociale media. De website biedt gemeenten enkele real time analyses van de buzz rondom de eigen gemeentenaam. De eigen prestaties zijn ook nog te vergelijken met die van andere gemeenten. In januari 2014 stond Zutphen op plek 41 in de lijst over welke gemeente er relatief het meest wordt gesproken op online media. Bij Mijn Gemeente op Gemeentebuzz zie je hoeveel tweets er over de gemeente gaan en wat het sentiment of de stemming in de stad is. Dat kun je weer vergelijken met andere steden en daar kun je natuurlijk weer interessante analyses aan koppelen. Die stemming wordt natuurlijk nog wel steeds gemeten aan de hand van letters en woorden, die de emotie zouden moeten uitdrukken. Het gezicht en de emotie die dat laat zien mis je.

En ja, voor diegenen die al heel lang alleen nog maar via tekentjes op een scherm communiceren en behoorlijk in de war raken van real life emoties is er een tool. Om de anatomie en biomechanica van gezichtsexpressies te onderzoeken is er Artnatomia. Hier hoef je - als je tenminste level2 inschakelt - maar een emotie aan te klikken en je ziet welke gezichtsspieren er bij betrokken zijn en hoe de emotie er uiteindelijk uit zou moeten zien. Je kunt hier uitstekend thuis mee oefenen zodat je in elk geval in het "echte" leven niet verrast wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten