dinsdag 25 maart 2014

Doe de quiz

Een quiz is een interactieve werkvorm die leerlingen vaak erg leuk vinden. Een quiz kun je inzetten om de voorkennis te peilen maar ook om tussendoor te toetsen of de stof begrepen is of als reflectie-instrument achteraf. Quizzen kun je natuurlijk zelf maken in Google-formulieren of Quizmaker, Onlinequizcreator, of één van de mogelijkheden die het blog Onderwijs van Morgen eind 2013 aangaf. Maar kant en klaar en op onderwerp geselecteerd kun je ze ook gewoon op internet vinden. Vaak zijn de opdrachten dan ook nog voorzien van multimedia. Zo zijn de Teleblik-Quizzen terug in een nieuw jasje. Wat weten onze leerlingen bijvoorbeeld over de watersnoodramp van 1 februari 1953? Om dat te testen speel je de quiz Nederland waterland. Met deze quiz leren leerlingen over rivieren, het IJsselmeer, de watersnoodramp en het Deltaplan. Teleblik heeft vooral veel quizzen ontwikkeld voor groep 5 tot en met 8 van het basisonderwijs. Maar ook het voortgezet onderwijs komt aan bod. Er zijn een groot aantal opdrachten die geschikt zijn voor vmbo leerlingen. Dat zijn bijvoorbeeld de onderwerpen Elektriciteit, Insecten en Zintuigen, maar ook Meetkundige figuren en Informatieverwerking. De quizzen bevatten fragmenten uit het videoarchief van Teleblik waarover vragen worden gesteld. Je moet dus de leerlingen wel eerst laten inloggen in Teleblik via Magister.

Je vindt ook quizzen voor het Voortgezet Onderwijs bij schooltv, zoals een quiz over alcohol of voor Duits een titel als Willi wills wissen bij de serie Das Bloghaus. Tot slot. Op Voortgezet Onderwijs bij Schooltv Beeldbank Plus vind je nog een keur aan quizzen, netjes per vak gerangschikt. In een online quizomgeving kunnen hier leerlingen alleen of tegen elkaar vragen beantwoorden over beeldbankclips. Er zijn bijvoorbeeld quizzen over Anne Frank, de bloedsomloop, een Ruimtequiz, de Middeleeuwen en het Klimaat. Of het een tijdelijk probleem is weet ik niet, maar ik had problemen om de filmpjes in de quizzen te zien, het geluid werkte wel. De video's zijn overigens wel gewoon in de Beeldbank te bekijken.

Je kunt een aantal van de toetsjes inleiden op je scherm of digibord door gebruik te maken van Google Maps om de clips op een alternatieve manier aan te bieden aan de leerlingen. Veel clips uit de Schooltv-beeldbank gaan namenlijk over plaatsen of processen die aansluiten bij een plek ergens op de wereld. De Schooltv-Beeldbank heeft 3 kaarten gemaakt. Het Beeldbank-oogje fungeert als plaatsmarkering voor belangrijke plekken en gebeurtenissen. Door erop te klikken krijg je meer informatie en een link naar de clip op de Schooltv-beeldbank. De kaarten die worden aangeboden zijn: Google Maps Hollandse wereldwonderen , Google Maps Tweede Wereldoorlog en Google Maps Riskante regio's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten