vrijdag 10 oktober 2014

Coming Out Dag 2014

Sinds 1 december 2012 zijn scholen verplicht aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Hiervoor is voor de onderbouw van het VO kerndoel 43 aangepast. De aanpassing is bedoeld om de acceptatie van seksuele diversiteit te bevorderen. Aandacht voor seksualiteit en seksuele verschillen kan ook tot een veiliger schoolklimaat leiden. Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderleerlingen voelen zich dikwijls onveiliger dan andere leerlingen en worden vaker gepest. Ook zijn er jongeren die te maken hebben met seksueel geweld. Deze leerlingen kunnen meer uit zichzelf halen als zij op school worden geaccepteerd en gerespecteerd. Op Coming Out Dag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de positie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). De Coming Out Dag (vandaag) staat dit jaar in het teken van biseksualiteit.

Teleblik heeft een tijdbalk geplaatst waarin je kunt zie hoe de LHBT-gemeenschap de afgelopen 50 jaar op televisie en in films werd geportretteerd. Het is een goede inleiding op het onderwerp. De Teleblikpagina geeft ook een aantal handige links naar organisaties.
Schoolsoutweb is er voor iedereen die graag wil dat de school een prettige en veilige plek is voor alle leerlingen en medewerkers: of ze nu hetero, lesbisch-, homo-, biseksueel of transgender (LHBT) zijn! Schoolsoutweb is een product van SchoolsOUT. Dit is een Nijmeegs samenwerkingsverband tussen het Voortgezet Onderwijs, homojongerengroep DITO!,COC Nijmegen, GGD Gelderland-Zuid en de gemeente Nijmegen. Sinds zomer 2011 is deze samenwerking uitgebreid met ROC Nijmegen en diverse basisscholen in en rond Nijmegen. Hier vind je - als je aanklikt ‘ik werk op een middelbare school’ - lesmateriaal.
In de serie Voortplanting van Bio-Bits vmbo handelt aflevering 14 over seksualiteit. Onderwerpen als verliefdheid, geslachtsorganen, homoseksualiteit, en relaties worden behandeld. Deze aflevering kun je lenen in de Mediatheek.
Op Yurls Net vind je een overzicht van onder meer lesmateriaal, adressen en hulpverlening. Lesmateriaal vind je ook op Gay&School. Het betreft hier lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs over seksuele diversiteit. Docenten kunnen hier zelf mee aan de slag.



Codename Future heeft een gartis lessenpakket getiteld What’s up? Het lespakket is geschikt voor de onderbouw van het VO (leerjaar 1 en 2) en bestaat uit vier modulen, die ieder circa 50 minuten duren. De modulen kunnen los van elkaar gebruikt worden. De docent kan kiezen welke lesmodules hij/zij het meest geschikt vindt voor een bepaalde klas. De lessen kunnen ingezet worden tijdens het mentoruur, lessen maatschappijleer of biologie. Om aan de slag te kunnen met dit lespakket moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Kijk hiervoor onder ‘Aan de slag’.



Tot slot: Can you fix it? is een online game voor jongeren waarin ze kunnen oefenen in het aangeven van grenzen en wensen op seksueel gebied. In de game zien de spelers films van jongeren die zich samen in een seksueel spannende situatie bevinden die uit de hand dreigt te lopen (Bijvoorbeeld ‘Coming Out’). Door op de 'Fix it' knop te drukken kunnen ze de afloop van het filmpje beïnvloeden. Was het maar zo simpel in het echte leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten