vrijdag 17 oktober 2014

Online leren voor docenten

Bij online leren denken docenten in het voortgezet onderwijs nog te veel dat het hier slechts een hype betreft en dat het trouwens ook niet om hen gaat maar om leerlingen en dan ook nog vooral om studenten in het Hoger Onderwijs. Met deze redenering hebben we dan mooi het “kwaad” bezworen. 
Wij - in het voortgezet onderwijs - denken vaak nog traditioneel, in boeken. Liever kopen we een traditionele Officecursus in, dan gebruik te maken van de mogelijkheden die bijvoorbeeld de Microsoft IT-Academy aan docenten biedt. Nee, we hebben het altijd zonder e-learning omgeving gedaan en het is trouwens ook leuker in een groepje …
Ja, dan heb ik toch wel slecht nieuws. Voor de vakantie maakte ik de leerkrachten al attent op aankomende MOOC’s voor docenten. Maar ook het aloude vertrouwde blad Didactief biedt nu webinars aan via Eduseries. Een webinar is een online variant van een seminar. Je kunt een spreker via je computer, laptop of tablet live horen, zien en eventueel vragen stellen via een chat.

Er worden nu inmiddels ook overal stappen gezet om de certificering van online leren te regelen. “Eduseries wil graag met scholen en schoolbesturen plannen maken die aansluiten bij hun eigen ontwikkelingen. Steeds meer besturen zijn bezig met het vormen van ‘huisacademies’. Daar passen eduseries goed in. Hiermee wordt actuele kennis en achtergrondinformatie door experts overgedragen aan leerkrachten via weblezingen, webinars en studiebijeenkomsten. Een schoolbestuur kan daar vervolgens zelf praktijkwebinars aan toevoegen om de ontwikkelingen binnen de eigen school aan de orde te stellen. U kunt bijvoorbeeld denken aan eduseries rond thema’s als passend onderwijs, hoogbegaafdheid, taal, lezen of wetenschap & techniek. Een voordeel van een dergelijke samenwerking is dat leraren die deelnemen aan eduseries in de toekomst certificering krijgen.”

Ik voorspel dat een dergelijk cursusaanbod meer en meer gaat plaatsvinden. Het wordt dus minder gezellig in cursusland en ook de communicatie met de cursusgever zal niet face to face, maar digitaal gaan verlopen. Maar goed, er staat wel tegenover dat je niet hoeft te reizen en dat je de cursus nog eens terug kunt zien ... 
Deze ontwikkelingen zijn eens te meer een reden om nu te gaan werken aan jouw 21ste eeuwse vaardigheden. Onderwijsvanmorgen publiceerde eind vorig jaar al een lijst met YouTube kanalen die voor docenten van belang kunnen zijn en stelt : “het is een prima medium om je als docent professioneel bij te scholen” Ik heb de lijst hieronder nog wat aangevuld.

Een aantal voorbeelden van online leermateriaal voor docenten:

Learning to Teach Online
Een pareltje voor docenten (Onderwijs van Morgen). Het YouTube-kanaal Learning to Teach Online, van het Australische College of Fine Arts, staat bomvol handige how-to’s en inzichten waar je als docent meteen mee uit de voeten kunt. De focus van dit kanaal ligt op de professionele ontwikkeling van docenten op het gebied van online leren en lesgeven. Het geven van audio feedback, het gebruik van wiki’s, online discussies, wetenschappelijk onderzoek, timemanagement... Alles komt aan bod.

Webinars van Kennisnet.
In het kader van professionaliseren van docenten biedt deze pagina toegang tot de webinars van Kennisnet. Je kunt hier oude webinars bekijken en je inschrijven voor nieuwe. Onder meer kun je terug zien webinars over Tieners en privacy en Privacy en ict in het onderwijs.



Online Masterclasses en lezingen in OpenU
Online masterclasses worden om de paar weken georganiseerd en zijn achter een computer met internet te volgen. Voor iedere masterclass moet je je apart inschrijven. De inschrijfvoorwaarden worden bij de masterclass bekend gemaakt. Sommige masterclasses zijn vrij en gratis toegankelijk,en datzelfde geldt voor Online lezingen. Die worden op onregelmatige tijden verzorgd in OpenU over een interessant onderwerp. De lezingen zijn, net als de masterclasses, via de internet te volgen en duren ongeveer een uur. Inschrijfvoorwaarden worden bij elke lezing bekend gemaakt. De meeste zijn echter open toegankelijk. In het archief kun je eerdere masterclasses terugzien.
Gratis cursussen van de Open Universiteit vind je hier.

Technologie en Onderwijs
Hoe gebruik je Windows optimaal in de klas? Hoe creëer je draagvlak voor je ICT-project? Leer meer over deze en andere onderwerpen via onze webinars en trainingen. Of brainstorm met andere onderwijsprofessionals over innovatie in het onderwijs op onze onderwijsevents. Eén van de webinars gemist? Via webinar gemist kun je alle webinars terugkijken.

Vereniging voor Onderwijsresearch
Heb je de live webinars van de VOR gemist? Geen probleem! De opnames zijn gewoon beschikbaar. Hier vind je onder meer een webinar over Digitaal toetsen.

De MOOC’s van Cubiss
Hierover schreef ik al eerder. Het gaat hier niet allen om didactiek maar hier kun je ook een MOOC volgen over Poëzie in de jeugdliteratuur.

Microsoft IT Academy
Via het SLB-account - waarop je als docent ook je Microsoft software besteld - worden op basis van de Microsoft IT Academy docenten, studenten of leerlingen en medewerkers opgeleid en gecertificeerd voor alle Microsoft producten, zoals Microsoft Office (onder andere Word, Excel en PowerPoint).

ISTE
The International Society for Technology in Education, of simpelweg dus gewoon ISTE, is de Amerikaanse variant van de BETT-conferentie in Londen. Een jaarlijks terugkerend evenement in steeds verschillende steden waar je alles te weten komt over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van onderwijs en technologie. Naast alle conferenties en full-lenght sessie video’s ben je bij ISTE aan het goede adres voor video’s over Project-based learning, Passion-based learning, E-pedagogiek, vakoverstijgende samenwerking en meer.



SimpleK12
Op het YouTube-kanaal van SimpleK12 moet je om het een beetje overzichtelijk te houden de video’s sorteren op playlists (in bovenstaande link al gedaan). Pas dan kun je verder grasduinen door honderden korte, praktische video’s. Wil je weten hoe je gemakkelijk tijd bespaart met online applicaties? Hoe leerlingen succesvol online samen kunnen werken? Wat je allemaal kunt met de verschillende Google Tools? Uitleg en lesideeën bij meer dan honderd relevante onderwijs-apps? Je merkt het al. Een kanaal boordevol informatie waar je zo zelf verder mee aan de slag kunt.

Buck Institute for Education
Hoe combineer je als docent je lessen met de 21ste eeuwse vaardigheden? Dat kan op verschillende manieren, maar het is niet altijd even gemakkelijk. Op het YouTube-kanaal van het Buck Institute for Education vind je allerlei handige video’s die jou als docent helpen bij het ‘century proof’ maken van je lessen. De focus ligt hierbij op project based learning. Sommige video’s zijn aan de lange kant, maar toch de moeite waard. Bekijk bijvoorbeeld de webinar over het implementeren van kritisch denken in je lessen en projecten. Dit kanaal blijft niet bij de basis maar gaat vrij snel de diepte in. Een aanrader voor docenten die meer willen weten over onderwerpen waar ze reeds mee bezig zijn.



Kennisnet antwoord
Wil je weten hoe je gemakkelijk samen kunt werken aan één document? Of hoe je als docent je persoonlijke Facebook-account kunt afschermen voor nieuwsgierige leerlingen? Bij Kennisnet Antwoord krijg je - hoe toepasselijk - antwoord op deze en meer praktische vragen. In korte filmpjes van ongeveer een minuut legt Kennisnet zaken uit waar je zelf misschien wel uren mee zoet zou zijn geweest. Deze filmpjes helpen je om op een laagdrempelige manier te experimenteren met digitale en sociale toepassingen. Zowel in de klas als buiten de lesuren.

Is het dan alleen maar rozengeur en maneschijn? Neen. Surf en Open Universiteit publiceerden vorige maand een thema-uitgave Open en online onderwijs: Didactiek. Open en online onderwijs biedt weliswaar volop mogelijkheden om de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van hetn dit geval - hoger onderwijs te verbeteren. Het onderwerp heeft met name door de opkomst van MOOC’s een grote vlucht genomen. Er is echter ook grote kritiek op de didactiek van MOOC’s en online onderwijs in het algemeen. Daarom behandelt deze editie de praktische do’s and don’ts voor de didactiek van open en online onderwijs.

Met dank aan : Onderwijsvanmorgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten