woensdag 7 januari 2015

De databanken van NBD Biblion

Sinds 2014 zijn alle databanken van NBD Biblion vernieuwd. De databanken Actuele Documentatiebank en LiteRom hadden al eerder een grondige metamorfose ondergaan. De nieuwe web lay-out van de Actuele Documentatiebank leidt je middels themakeuze naar dossiers en artikelen. Maar ook kun je een trefwoord intypen in de zoekbalk. Een groot verschil met de Krantenbank (niet van NBD Bilion) is dat je naast kranten- en tijdschriftartikelen ook websites en literatuursuggesties krijgt en dat de onderwerpen gerangschikt zijn in dossiers. Wij hebben eveneens toegang tot de Actuele Documentatiebank Jeugd.

Onlangs zijn in de vernieuwde website van de Uittrekselbank nieuwe uittreksels toegevoegd van o.a. Anker van Robert Schuim en De nacht van Merijn de Boer. Daarnaast zijn de auteursportretten bijgewerkt van Adriaan van Dis, Dimitri Verhulst, Joost Zwagerman en meer. Het is maar een voorbeeld om aan te geven dat de databank altijd up to date is. In Lees Verder (Winter 2014) staat een artikel over de vernieuwde Uittrekselbank waarin ook wat vragen worden behandeld als: Zijn er ook klassiekers in de Uittrekselbank? Ja, er staan uittreksels in van Van den Vos Reynaerde, Karel ende Elegast en Max Havelaar. Ook buitenlandse klassiekers zijn er te vinden. Op thema zoeken kan ook: Ga naar ‘geavanceerd zoeken’ en tik een term in het zoekveld ‘thema’. Het is jammer dat er dan geen lijst met termen tevoorschijn komt, maar je moet denken aan thema’s als oorlog, anders zijn, eenoudergezin en schuldgevoelens. De database kent ook zo’n 350 auteursportretten van binnen- en buitenlandse auteurs.
Wat veel leerlingen altijd willen weten is waarom de Uittrekselbank wordt geadviseerd en er moeilijk wordt gedaan over bijvoorbeeld de uittreksels op Scholieren.com. Het antwoord ligt in de validatie van de artikelen. Ik citeer uit Lees Verder: “Een aantal auteurs waaronder docenten, ZZP’ers met een eigen taalbureau, recensenten van NBD Biblion en anderen werkzaam op het gebied van literatuur, schrijft de uittreksels in opdracht van de redactie. Vervolgens worden deze gecorrigeerd door een corrector en geredigeerd door de redactie. Als het uittreksel definitief is, wordt het gepubliceerd”. I rest my case!
Wij hebben op school toegang tot de Uittrekselbank en de Uittrekselbank Jeugd.

Ook bij LiteRom zijn de diensten uitgebreid met extra functionaliteiten. Een van de nieuwe functies is dat nieuw toegevoegde informatie real-time zichtbaar wordt. LiteRom is een databank over Nederlandse en Nederlandstalige literatuur waarin de volledige tekst van ruim tienduizenden boekrecensies en artikelen over schrijvers vanaf 1900 zijn opgenomen. Deze recensies zijn eerder verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen. Aan de linkerkant van de pagina heb je de mogelijkheid om een eenvoudige zoekvraag te stellen (op titel of auteursnaam) of door te klikken naar uitgebreid zoeken. Bij Uitgebreid zoeken heb je de mogelijkheid om recensies uit een bepaalde bron of uit een bepaalde periode te zoeken. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld zoeken op taal van een boek of op een specifieke recensent. In het midden van de pagina zie je de tien laatst ingevoerde artikelen. Wij bieden in de Mediatheek Literom en Literom Wereldliteratuur aan. Wereld LiteRom bevat duizenden artikelen, auteursinformatie en recensies over buitenlandse literatuur. Alle publicaties zijn verschenen in Vlaamse en Nederlandse dag- en weekbladen vanaf 1976.

Een vraag die bij veel leerlingen leeft is of ze ook thuis toegang hebben tot deze databases. Het antwoord is nee, niet via de Vrijeschool Zutphen. Maar sommige Openbare Bibliotheken in de buurt bieden de mogelijkheid om vanuit thuis in te loggen in één of meerdere databases van NBD Biblion. De OBDeventer biedt je met de code van je lenerspas toegang tot Literom en Literom Wereldliteratuur. Als klant van de Bibliotheek Gelderland Zuid heb je thuis toegang tot de volgende literaire bestanden: Literom, Literom Wereldliteratuur, Jeugdliterom, Uittrekselbank, Uittrekselbank Jeugd. Coda Apeldoorn en de Graafschapbibliotheken (onder meer Zutphen) en de Bibliotheek Arnhem bieden een dergelijke service helaas niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten