vrijdag 13 maart 2015

Zoekt en gij zult vinden: video in de klas

In de PrimaOnderwijs.nl van januari werden we geattendeerd op specifiek voor leerlingen van het voortgezet onderwijs geselecteerd videomateriaal van Schooltv. Ik schrijf hier regelmatig over (audiovisueel) lesmateriaal, dat je bij verschillende onderwerpen in de klas zou kunnen inzetten. Goed videomateriaal - aangepast voor de leeftijd van onze leerlingen en precies op maat gesneden - is namelijk moeilijk te vinden. Dat geldt zeker als je in de grote YouTube-grabbelton zoekt. Dat er behoefte is aan op maat gesneden videomateriaal blijkt uit de vele vragen van docenten, die ik hierover in de Mediatheek krijg.
Ik wil jullie hier een aantal mogelijkheden voorleggen. Typ als zoekterm 'In de klas schooltv' in de zoekbalk van Google of ga direct naar Schooltv en voer 'In de klas' in en je ziet een scala aan gerubriceerde mogelijkheden, speciaal door Schooltv geselecteerd. Nieuwsuur in de klas, André op aarde in de klas, Tegenlicht in de klas, Andere Tijden in de klas, De kennis van nu in de klas, Op reis in de klas etc. zijn allemaal programma’s voor volwassenen die specifiek zijn bewerkt om in het voortgezet onderwijs gesprekken en discussies uit te lokken. Tevens kun je lesbrieven downloaden bij de video’s op de Schooltv site.
Op Schooltv kun je natuurlijk meer vinden specifiek voor onze doelgroep. dat kan door een zoekterm in te typen en daarna de leeftijdscategorie te selecteren. Schooltv richt zich in zijn programma’s echter niet meer specifiek op het voortgezet onderwijs. Als je nu wat vindt is dat dus vaak wat ouder materiaal. Bovengenoemde video’s in de serie In de klas zijn echter wel recent en speciaal samengesteld voor het voortgezet onderwijs door NTR programma’s voor volwassenen te bewerken.
Ouder materiaal hoeft op zich trouwens geen probleem te zijn. Het ziet er misschien wat gedateerd uit, maar sommige docenten zweren juist bij die ene serie die ze ooit hebben gezien. En precies dat programma is nu juist zeer bruikbaar om de les visueel te ondersteunen.

Soms zijn docenten ook op zoek naar die wat oudere afleveringen van series op DVD, die nu niet (meer) te koop zijn. Oude (begin jaren negentig vorige eeuw) afleveringen van Schooltv over bijvoorbeeld Electrische stroom, Licht, Lucht en de Zintuigen vind je op het YouTubekanaal van VideoflapstaartTV. Ook wat gedateerd, maar uitstekend geschikt voor het onderwijs, is de in 2007 door Teleac uitgezonden (en in 2011 door de NTR herhaalde) serie Landgenoten, die bestaat uit een reeks mini-documentaires van 25 minuten over in totaal tien ‘helden’ uit de Nederlandse geschiedenis van de middeleeuwen (Floris V) tot de vroege 20e eeuw (Ir. Lely, Jean-Louis Pissuisse). de keuze om het verleden niet aan de hand van de ‘usual suspects’ te behandelen, maar vooral enigszins in de vergetelheid geraakte grootheden – zoals de 17de-eeuwse kunstenares en entomologe Maria Sibylla Merian – op te voeren, die bovendien breed in hun tijd geplaatst worden.
Dergelijke programma’s zijn te vinden via de archiefpagina van de NTR. Ook op Uitzendinggemist.net is de serie nog te zien. Daar vind je eveneens Kaaskoppen & Waterlanders, typisch zo’n programma, dat je zo in de klas kunt inzetten. Ernst Daniël Smid neemt ons hierin mee door de geschiedenis van ons land. Klimaat in beeld is een prachtige twaalfdelige serie educatieve programma's over de ontwikkeling van het klimaat in Nederland door de tijden heen, gepresenteerd door Erwin Kroll. Eveneens nog te zien op Uitzendinggemist.net. Het volledige archief van Uitzendinggemist.net vind je overigens hier. Een wat oudere serie over Middeleeuwse Ridderromans is te zien op YouTube. En - weer een heel ander onderwerp - Humortv is ook perfect voor gebruik in de klas bij de periode Humor. De site levert kort gesneden fragmenten en is tevens makkelijk doorzoekbaar.

Op NPOWetenschap vind je het archief van Labyrint TV, De Betacanon in video’s vind je hier. Nog meer wetenschap op video: Wat gebeurt er in alle universiteiten en onderzoeksinstituten die ons land rijk is? Fast Facts maakt actuele wetenschap zichtbaar en toegankelijk. Nieuwsgierig duikt Fast Facts de wetenschap in. De video's zijn kort, informatief, prikkelend en geven in een paar minuten een duidelijk beeld van het onderzoek dat centraal staat. Fast Facts video's en Smartbits vormen een mooie aanvulling op bestaand lesmateriaal.
Waarom zijn bananen krom? Hoe werkt je geheugen? Waarom kunnen papegaaien praten? Wat is een albino? En hoe ontstaan rode ogen op een foto? Alledaagse vragen voor de middenbouw die in de Clipphanger met een grappige animatie op een verrassende manier worden beantwoord.

Heb je wat meer tijd in je les? Volledige (vaak Engelstalige) documentaires vind je bij Topdocumentaryfilms, Freedocumentaries, Documentairenet en IDFA. De NPO heeft een speciale pagina waar je alle documentaires die NPO On Demand beschikbaar heeft. Je kunt hier zoeken op thema, maker, serie of locatie.
Meer audiovisuele tips vind je ook nog in de Virtuele Mediatheek van de Vrijeschool Zutphen.

N.B. Deze bloemlezing is natuurlijk niet uitputtend en vooral gebaseerd op specifieke vragen die ik op school krijg van onze docenten. Mocht je aanvullingen hebben en dit willen delen? Laat hieronder je reactie achter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten